Nieuws

Statiegeld ook op blik

Vanaf 1 april statiegeld op blik

Statiegeld blik

Per 1 april 2023 wordt er ook op blikjes statiegeld geheven van €0,15.

Dit geld op drankblikjes met een inhoud van 3 liter of minder. Zowel alcoholhoudende dranken (zoals bier, wijn en mixdrankjes) als
niet-alcoholhoudende dranken (zoals frisdrank, water, zuiveldranken en sap).

Het maatschappelijke doel van het statiegeldsysteem is om waardevol materiaal gescheiden in te zamelen, zodat het hergebruikt kan worden voor nieuwe blikjes of overige nuttige toepassing. Daarnaast vermindert de maatregel naar verwachting het aandeel blikjes in het zwerfafval aanzienlijk.

Inleveren Horesca meppel

Om te statiegeld blikjes en PET flessen bij ons te kunnen inleveren, moet u aangemeld zijn als innamepunt bij Statiegeld Nederland.

Het woord ‘innamepunt’ is een overkoepelende term voor alle locaties die plastic flesjes en blikjes gaan inzamelen. Als u zich registreert als overig innamepunt, betekent dat niet automatisch dat u iedere consument de mogelijkheid biedt om de plastic flesjes en blikjes bij u in te leveren. Aanmelden is mogelijk voor locaties die flesjes of blikjes verkopen, maar ook voor organisaties die statiegeldflessen en blikjes inkopen voor eigen gebruik of uitschenken.

Via de website van Statiegeld Nederland kunt u zich gemakkelijk aanmelden als innamepunt:

Na registratie bij statiegeld Nederland ontvangt u dan:

– Verzamel Big Bags (om de blikjes en PET flesjes in te verzamelen)

– Sluitstrip (om de zak goed af te dichten)

– Persoonlijk label (deze plakt u op de sluitstrip, zo weet Statiegeld Nederland, en wij als groothandel, van welke klant de statiegeld producten komen)

Lukt het u niet, of vindt u het lastig om u te registreren als innamepunt, dan helpen wij u hier graag bij! 

hoe levert u het in?

Retour Horesca Meppel: De afgesloten verzamel Big Bags kunt u zoals u van ons gewend bent, inleveren of mee geven aan onze chauffeur bij levering. 

Gemixt inzamelen: De inzameling van statiegeld blikjes en plastic flessen kan gemixt, in dezelfde zak. Later wordt dit in het telcentrum gescheiden naar 4 stromen (blank plastic, bont plastic, staal en aluminium).

Originele vorm: Om de blikjes te kunnen controleren in het telcentrum, is het noodzakelijk om de barcode te kunnen scannen. Daarom is het belangrijk dat het blikje en de plastic flessen zoveel mogelijk in originele vorm worden ingeleverd, en dus ongedeukt zijn.

 

Indien u een goed doel wilt steunen kunt u gebruik maken van zogenaamde donatiebakken. Deze kunt u aanvragen bij statiegeld Nederland zodra u bent ingeschreven als innamepunt. 

Bestel een donatiebak

COMMUNICATIE CONSUMENTEN

Vanaf 1 april 2023 komt er ook statiegeld op blikjes drinken. Om mensen hierover te informeren en hen te bewegen blikjes in te leveren, start Statiegeld Nederland een grote, landelijke campagne. U kunt de campagne onder andere tegenkomen op televisie, op abri’s en op sociale media.  

Via de toolkit downloadt u verschillende campagnematerialen, teksten, beelden en logo’s. De middelen die op dit moment in de toolkit staan, kunnen worden gebruikt als drukwerk.

Toolkit statiegeld Nederland

MEEST GESTELDE VRAGEN

Kijk voor meer informatie over het nieuwe statiegeldsysteem per 2023 op statiegeldnederland.nl Ook hier kunt u terecht met vragen en zijn laatste ontwikkelingen te vinden, evenals uitgebreide rubriek met; de meest gestelde vragen. 

Meest gestelde vragen 

Uiteraard kunt u bij vragen ook altijd contact met ons opnemen. 

overgand oud-nieuwe blikken

De ‘oude’ blikken, ofwel de blikken zonder statiegeld logo mogen verkocht worden na 1 april. Hoewel alle partijen in hun planning proberen zo strak en nauwkeurig te werken naar het nieuwe systeem, is er natuurlijk altijd voorraadvorming en kan dus nog lange tijd een situatie er zijn waarin ‘oude’ en ‘nieuwe’ blikken naast elkaar aanwezig zijn op de markt. 

Producenten/importeurs hebben de verplichting om kleine PET-flessen vanaf 1 april 2023 alleen nog te verkopen met statiegeld, voorzien van het nieuwe logo (zoals u deze hiernaast ziet). 

De ‘oude’ blikken zonder statiegeld logo zullen dus GEEN statiegeldvergoeding krijgen. 

CONTACT

VOORDEELMAIL

Wilt u profiteren van onze voordeelacties? Meld u dan aan voor de voordeelmail van Horesca. U ontvangt dan alle aanbiedingen in uw mailbox. 

© 2020 Horesca Nederland. All rights reserved.