Nieuws

Statiegeld op kleine Pet-flessen

Vanaf 1 juli 2021 statiegeld kleine pEt-flessen

Statiegeld Kleine Pet-flessen

Vanaf 1 juli 2021 wordt het statiegeldsysteem uitgebreid met kleine PET-flessen van frisdranken en waters. De voorbereidingen om te voldoen aan deze nieuwe wetgeving zijn in volle gang en vinden plaats via een speciaal daarvoor opgericht organisatie: Statiegeld Nederland

Wat veranderd er op 1 juli 2021?

– Vanaf 1 juli 2021 komt er €0,15 statiegeld op kleine PET-flessen (minder dan 1 liter) van frisdranken en waters. 

– Grote PET-flessen (groter dan 1 liter) krijgt een statiegeld vergoeding van €0,25, voor zover dat nu nog niet het geval is. 

– Alle PET-flessen (groot en klein) die vallen onder het nieuwe statiegeldsysteem krijgen een nieuwe statiegeldlogo. 

Inname punten 

Het nieuwe statiegeldsysteem kent verplichte- en vrijwillige innamepunten voor PET-flessen. Op de website van Statiegeld Nederland kunt u zien onder welke categorie u valt. 

Op de website van Statiegeld Nederland.nl vindt u alle informatie over het nieuwe statiegeldsysteem. Ook kunt u zich hier aanmelden als vrijwillig innamepunt en vindt u de meest gestelde vragen

Inname Pet-flessen

Verplicht innamepunt

De 12.000 verplichte innamelocaties nemen 90% van het volume in. Vanaf 1 juli komen daar nog meer bij, consumenten kunnen de statiegeld flessen inleveren bij:

– Supermarkten groter dan 200m2

– OV-stations met bemande verkoop

– Bemande tankstations langs de snelweg

– Grotere cateringlocaties. 

Vrijwillig innamepunt

De andere 10% van de innamelocaties zijn vrijwillig. Als vrijwillig innamepunt kunt u kiezen uit 2 manieren van inname:

– €0,15 of €0,25 statiegeld retour geven aan de consument. Statiegeld wordt door Statiegeld Nederland terugbetaald aan het innamepunt. 

– of Statiegeld gaat niet retour naar consument, maar de de opbrengst gaat naar een goed doel naar keuze. Statiegeld Nederland maakt de statiegeld-opbrengst direct over naar het goede doel. Meer informatie hierover vindt u onderaan deze pagina. 

Aanmelden als innamepunt

Vanaf 1 april 2021 kunt zich aanmelden als vrijwillig innamepunt op www.statiegeldnederland.nl

Daarna ontvangt u speciale labels/stickers met uw klantnummer met uw klantnummer. 

Vanaf 1 mei 2021 kunt u bij ons speciale zakken bestellen (gratis, maar met statiegeld) voor de inzameling  van de PET-flessen. Elke zak heeft een inhoud van 240 liter, dat is goed voor 200 kleine PET-flessen. Eenmaal gevuld zal de afgesloten zak, voorzien van uw label, door ons worden afgevoerd. 

Na ontvangst op een telcentrum van Statiegeld Nederland krijgt u het statiegeld uitbetaald door Statiegeld Nederland. (Deze manier van inzamelen en uitbetalen van het statiegeld, geldt echt alleen voor geregistreerde inname punten en in goed overleg met ons).

Donatiebakken voor een goed doel

Indien u een goed doel wilt steunen kunt u gebruik maken van zogenaamde donatiebakken. Deze kunt u aanvragen bij statiegeld Nederland zodra u bent ingeschreven als innamepunt. 

Deze donatiebakken zullen per april te bestellen zijn en vanaf juni leverbaar zijn. 

 

COMMUNICATIE CONSUMENTEN

Om de consumenten te informeren over de veranderingen, zal er in mei gestart worden met en PR-campagne. In juni communicatie op de winkelvloer en in juli met een landelijke campagne. 

Hierin zal ook de communicatie richting medewerkers worden meegenomen; zodat zij goed op de hoogte zijn en vragen van klanten kunnen beantwoorden. 

Communicatiemiddelen komen in april ter beschikking zal via statiegeldnederland.nl. Er komt een algemene set en een set die u kunt aanpassen aan eigen huisstijl. 

MEEST GESTELDE VRAGEN

Kijk voor meer informatie over het nieuwe statiegeldsysteem per 2021 op statiegeldnederland.nl Ook hier kunt u terecht met vragen en zijn laatste ontwikkelingen te vinden, evenals uitgebreide rubriek met; de meest gestelde vragen. 

Uiteraard kunt u bij vragen ook altijd contact met ons opnemen. 

overgand oud-nieuwe flessen

De ‘oude’ PET-flessen, ofwel de PET-flessen zonder statiegeld logo mogen verkocht worden na 1 juli. Hoewel alle partijen in hun planning proberen zo strak en nauwkeurig te werken naar het nieuwe systeem, is er natuurlijk altijd voorraadvorming en kan dus nog lange tijd een situatie er zijn waarin ‘oude’ en ‘nieuwe’ flessen naast elkaar aanwezig zijn op de markt. 

Producenten/importeurs hebben de verplichting om kleine PET-flessen vanaf 1 juli 2021 alleen nog te verkopen met statiegeld, voorzien van het nieuwe logo (zoals u deze hierboven ziet). 

De ‘oude’ kleine flessen zonder statiegeld logo zullen dus GEEN statiegeldvergoeding krijgen. 

checklist

wees goed voorbereid

  •  Weet u al hoe u om gaat met tijdelijk verkopen van flessen zonder statiegeld?
  • Is de wijze van vergoeding bekend en in uw kassasysteem?
  • Heeft uw personeel geïnformeerd over de wijzigingen en inlevermogelijkheden (bij u in de buurt?)
  • Is eventuele klantencommunicatie gereed? Statiegeld Nederland start vanaf mei een PR-campagne. 
  • Indien u een vrijwillig innamepunt wilt worden, neem dan vanaf 1 april contact op met Statiegeld Nederland.

waarom statiegeld?

Nederland wil een bijdrage leveren aan de bestrijding van de plasticsoep. Onder andere door een forse reductie van kleine plastic flessen in het zwerfaval. 

Impact statiegeld kleine PET-flessen

Bovenop de 600 miljoen grote statiegeldflessen per jaar komen er zo’n 900 miljoen kleine statiegeldflessen. Het totaal aantal flessen met statiegeld wordt dus meer dan verdubbeld. 

CONTACT

VOORDEELMAIL

Wilt u profiteren van onze voordeelacties? Meld u dan aan voor de voordeelmail van Horesca. U ontvangt dan alle aanbiedingen in uw mailbox. 

© 2020 Horesca Nederland. All rights reserved.